Asiakkaan kynästä

"Kun ihminen vapautuu syyllisyyden, häpeän ja arvottomuuden tunteista, hän alkaa rakastaa itseään ja häneen syttyy sisäinen hehku." - Leena

Leena kertoo ajatuksiaan omasta painonhallinnan matkastaan.

Aloin etsimään itseäni uudestaan elämäntilanteen muututtua

Kadotin nuoruuteni liikkuvan elämäntavan ruuhkavuosien kiireisiin. Unohdin itseni, lihoin, olin uneton ja väsynyt. Syytin itseäni laiskaksi ja selkärangattomaksi, joten yritin enemmän. Lopulta sairastuin.

Rupesin näkemään itseni vasta, kun lapset olivat maailmalla, vanhemmat mullan alla ja minä ja mieheni eläkkeellä. Yhtäkkiä elämässä oli aikaa ja tilaa kysyä isoja kysymyksiä: Kuka minä olen? Miksi olen? Vastaus ei löytynyt heti, mutta näin kehnon tilanteeni. Olin rapakunnossa, sairaalloisen ylipainoinen ja minulla oli kipeät nivelet. Olin sairastumassa diabetekseen. Elämäni oli hiljalleen kaventunut, koska melkein kaikki kiva oli epämukavuusalueella. Istuin paljon kotona käsitöitä tehden.

Verkko-ohjelmat käänteen tekevä apu

Apu tuli luokseni verkko-ohjelman muodossa. Osallistuin aiemmin Patrik Borgin kursseille kolmen vuoden ajan. Siitä alkoi muutos, joka jatkuu nyt Viimeinen laihdutus -ohjelmassa. Patrik Borg on yksi ohjelman asiantuntijoista, monen muun ammattilaisen rinnalla.

Uuden opettelun haasteet ja helppous

Helpointa on ollut opetella syömään oikein ja rakentaa hyvä ateriarythmi sekä lopettaa ilta- ja yösyöminen. Huono jaksaminen oli pitkään itseltänikin näkymättömissä, mutta lopulta ymmärsin tarvitsevani asiantuntija-apua unettomuuteen. Unihäiriöt kartoitettiin ja aloitettiin lääkkeetön unen hoito. Nyt nukun kohtuullisen hyvin. Normaali vuosikausirytmini on palannut.

Kaikkein työläintä on ollut liikkuvan elämäntavan opettelu ja vakiinnuttaminen. Aluksi tein kaikkea liian paljon ja liian kovaa. Keho meni rikki sieltä täältä ja monta kertaa jouduin pitämään taukoa ja aloittamaan uudestaan. Voimaantuminen lähti käyntiin, kun ymmärsin palautumisen merkityksen.

Nykyisin voin sanoa liikkuvani säännöllisesti 5-8 tuntia viikossa. Kävelen, uin, käyn kuntosalilla ja jumppaan kotona. Liikkuminen tuo minulle hyvän olon. Nautin siitä. Kehostani nousee aamuisin halu lähteä lenkille. Se on yllyke, johon kannattaa tarttua ja olla uskollinen itselleen.

Laihtunutkin olen yli 15 % painostani ja sen myötä oloni on huomattavasti helpottunut, nivelkivut hävinneet ja verensokeritasot normalisoituneet. Minua on tukenut suuresti Hyvinvointiklinikan tiimin lämmin ymmärrys siitä, kuinka vähän voi oikeasti olla liian paljon. Olen saanut suuren hyövyn ja paljon iloa kivoista ja sopivasti mitoitetuista liikuntaohjelmista.

Suurin ja syvin muutos minussa on tapahtunut mielen ja tunteiden tasolla

Siinä on suurena apuna ollut valmennuksen psykologinen anti. Elämäntapojen muutos on olennaista, mutta toipuminen lihavuudesta on laajempi asia, koska lihavuus ei ole vain kehollista, vaan myös mielensisäistä. Se istuu mielessäsi kuin painava taakka, jota kannat syyllisyyden, häpeän ja inhon tuntein.

Ohjelman psykologinen valmennus on auttanut ymmärtämään oman historian ylipainon kanssa

Hitaasti olen ymmärtänyt, että lihavuus on sairaus, josta voi toipua. Siksi minulle on ollut tärkeää nähdä, miten se on syntynyt ja edennyt, jotta voin etsiä parantavan elämäntavan, tervehdyttävät teot ja ajatukset. Jotta mieli alkaisi toipua lihavuudesta, tarvitaan psykologista valmennusta ja itsemyötätunnon opettelua.

Psykologinen tieto mielen ja tunteiden mekanismeista on ensiarvoisen tärkeää, mutta minulla avain koko kuvion avautumiseen oli itsemyötätunnon ja hyväksynnän kautta tapahtunut syvä ymmärrys minuudestani ja siitä, kuka minä olen. Se on jotakin lihavuuden tuolla puolen, jossain mihin pääsin äänimaljarentoutusharjoitusten avulla. Maljojen sointi tavoittaa minussa sanattoman ytimen, jonne puhe ei yllä. Siellä löydän hyvän olon, jossa painolla ja lihavuudella ei ole merkitystä.

Katse kohti elämän kauneutta

Kehoni oli jo jonkin aikaa voinut verrattain hyvin ja kun löysin sisäisen hyvinvoinnin, aloin edistyä kaikilla osa-alueilla. Samalla pysähdyin. Minulla ei ollut enää kiire saada tuloksia, vaan jäin olemaan tässä ja nyt ja iloitsemaan elämästä. Havahduin elämän kauneuteen.

Pikkuhiljaa käsitykseni itsestäni alkoi parantua, mutta en silti voinut nähdä itseäni kauniina. Minussa istui tiukassa käsitys, että lihavuus on rumaa. Aloin tutkia kauneuden käsitettä ja löysin antiikin ajoilta kumpuavan ajatuksen kauneudesta lähinnä toiminnallisena kauneutena, jolloin ihmiskeho toimii tarkoituksensa mukaisesti. Huomasin olevani menossa juuri sitä kohti! Tämä avarsi, muttei vielä avannut käsitystäni ihmisen kauneudesta.

Sitten löysin sen: Ihminen, joka viihtyy itsessään ja itsenään, hehkuu kauneutta. Kun ihminen vapautuu syyllisyyden, häpeän ja arvottomuuden tunteista, hän alkaa rakastaa itseään ja häneen syttyy sisäinen hehku. Se on kauneutta.

Tähän sisäiseen maailmaani olen päässyt avaamaan oven sen hyväksyvän ja lempeän ohjauksen avulla, jota olen Hyvinvointiklinikan tiimiltä saanut. Kiitos!

​​​​​​​

Leena on osallistuneena Viimeinen laihdutus -ohjelmaan, joka starttasi toukokuussa 2023.

Haluatko kuulla lisää kokemuksia Viimeinen laihdutus -ohjelmasta? Ilmoittaudu mukaan ilmaiseen webinaariin.


Viimeinen laihdutus -ohjelman on suunnitellut Painoklinikan asiantuntijatiimi.


Viimeinen laihdutus on ensimmäinen painonpudotusohjelma, jossa lääketiede on laihdutuksen apuna. ​​​​​​Ohjelma koostuu asiantuntija -sekä viikonloppu -podcasteista, jotka auttavat elämäntapamuutoksessa. Saat sisällöt WhatsAppin välityksellä puhelimeen.

Ohjelmaan sisältyy painonhallintalääkärin etävastaanotto, jossa saat arvion laihdutuslääkityksen sopivuudesta sekä määräyksen sen aloittamiseen.


Painoklinikka on suomalainen edelläkävijä lihavuuden hoidossa ja painoterveyden kehittäjänä. Toiminta perustuu lääketieteeseen, tutkimustietoon ja terveydenhuollon ammattilaisten laajaan painonhallinnan osaamiseen.


Painoklinikan asiantuntijat ovat auttaneet tuhansia suomalaisia pudottamaan painoa ja voimaan paremmin, nyt on sinun vuorosi!